Museum De Bouwloods

Ik heb een leuke opdracht gehad van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Hiervoor heb ik onder andere in Museum De Bouwloods een aantal luchtboogbeelden mogen fotograferen. 

Het was een erg leuke ervaring om in dit museum te fotograferen en heb hiermee toch weer een mooie plek in Den Bosch ontdekt!

Ineengedoken man: luchtboogbeeld van de Sint Jan in Museum De Bouwloods, Den Bosch

Het museum herbergt een groot aantal oorspronkelijke beelden van de Sint Jan in Den Bosch zoals op bovenstaande foto. Daarnaast zijn er veel prachtige gipsen modellen te zien, dit zijn ontwerpen voor de stenen beelden die bij restauraties geplaatst zijn. Opvallend is dat vorige eeuw de middeleeuwse beelden in een nieuwe stijl gerestaureerd werden; verfijnder en met meer detail. Tegenwoordig is bij de restauraties veel meer respect voor de oorspronkelijke middeleeuwse vormgeving die wat robuuster is. Heel interessant om die verschillende stadia te zien.

Ik heb in het depot van het museum al een aantal prachtige nieuwe beelden van engelen klaar zien liggen. Ik verzamel oude beeldjes van engelen dus vond dat natuurlijk ook super om al te zien.

Tijdens het fotograferen van deze verweerde beelden was vormweergave natuurlijk van groot belang. Ik heb met redelijk hard licht en een zwarte achtergrond de vorm zo veel mogelijk proberen te benadrukken. Dat was niet altijd even makkelijk want de beelden staan vlak naast elkaar en zijn zo zwaar dat ze heel moeilijk te verplaatsen zijn.

Kijk voor meer informatie over Museum De Bouwloods op Museum De Bouwloods Sint Jan. (In de winter gesloten voor publiek.)

***
Meer fotografie en informatie op Monique van der Steen fotografie