herdenking Operatie Market Garden Veghel

Afgelopen week veel te zien in Veghel en omgeving ivm de herdenking van Operatie Market Garden en de bevrijding 70 jaar geleden. Op verschillende plekken waren parachute droppings. Zo ook in Eerde afgelopen maandag.

Het was een prachtig schouwspel: als grote kwallen afdalend in de zee kwamen de parachutisten naar beneden. Maar als je gaat nadenken over hoe angstaanjagend het geweest moet zijn voor de bevrijders om met een onbestuurbare parachute in oorlogsgebied te landen…

omg2014 Parachutisten landen in Eerde

omg2014 Parachutisten landen in Eerde

omg2014 Parachutisten landen in Eerde

omg2014 Parachutisten landen in Eerde

omg2014 gelande parachutist in Eerde

Ray Nagell, veteraan

Er waren ook enkele Amerikaanse veteranen aanwezig. Ray Nagell, 92 jaar oud, was zichtbaar ontroerd na de parachute dropping.

De parachutisten waren ook niet meer zo jong. Hieronder een parachutist van maar liefst 85 jaar oud! In ’48 in dienst gegaan en gevochten in Korea en Vietnam. De andere parachutist schrok even van mijn grote camera. Ik dacht dat hij nergens bang voor zou zijn maar hij antwoordde met een knipoog wel bang te zijn voor zijn vrouw.

omg2014 85 jarige parachutist

omg2014 parachutist in Eerde

Ook bij ons in de buurt (Havelt, het buitengebied van Veghel aan de zijde Erp) is veel gevochten tegen het einde van de bevrijding. Er was een mooie tentoonstelling ingericht in onze buurt waar veel ervaringen uit die tijd te lezen waren. Ook het verhaal van het gezin van mijn vader. Het huis (waar ik nu woon met mijn gezin) was in bezit genomen door de Duitsers. Zijn gezin is gevlucht en heeft de nacht in de sloot doorgebracht. Vervolgens trokken zij naar familie in Eerde, niet beseffend dat de gevechten daar hevig waren. Daar gingen zij met familie de schuilkelder in. Een tante van mijn vader is toen in de schuilkelder gewond geraakt door een ontploffing en later overleden aan de verwondingen.

omg2014_1853

Een mooi stilleven opgesteld in de tentoonstellingsruimte. Een tijdens het eten in alle haast weggevlucht gezin trof bij terugkomst de resten van het ingestorte plafond aan op de tafel.

omg2014_1849

omg2014_1863