Help portrait – happy faces!

Op 10 december heb ik meegewerkt aan Help-portrait. Van origine is Help-Portrait een idee van de Amerikaanse fotograaf Jeremy Cowart, die het heeft opgezet om mensen, die niet in de mogelijkheid zijn een portret te laten maken, deze optie 1x per jaar volledig gratis te geven, wereldwijd. De afgelopen jaren hebben veel groepjes fotografen al meegedaan aan dit initiatief en dit jaar is er ook een Nederlandse website van Help-Portret.

Ik besloot me aan te sluiten bij een groepje rond Peter Maessen en Kees-Jan Jekel, die plannen gemaakt hadden om bij Instituut De La Salle in Boxtel te fotograferen. Hier worden jongeren behandelt met een lichte verstandelijke handicap en/of  psychische en gedragsproblemen. Kortom, jongeren die het niet makkelijk hebben en we graag een leuke dag en een mooi portret geven.

 

groepsfoto helpportret

Het team fotografen en de begeleiders van De La Salle

 

Samen met Peter, Liesbeth van Drunen, Arjan Oldenkamp en Christian Kiesling zijn we 1,5 dag aan het fotograferen geweest om ca 160 jongeren te portretteren. Ik had een fijn rustig studiootje opgebouwd in het handenarbeid lokaal en heb er erg genoten van de kinderen en jongeren die ik voor mijn lens kreeg!

 

Studioportret van Christian Kiesling, collega fotograaf

Portret van Christian Kiesling, een van de fotografen die meewerkte aan Help-portret

 

Wat ik onder andere meemaakte:

Een wantrouwende autistische jongen die persé niet lachend op de foto wilde maar per ongeluk toch ging lachen. Samen hebben we een portret uitgezocht waarop hij ernstig de camera inkijkt, maar met een mooie blik in de ogen. Die was helemaal perfect vond hij.

Een jongen in “rapper” outfit. Ik gaf aan hoe ik wilde dat hij ging zitten en maakte de eerste foto, heel gaaf en stoer. Ik liet deze al zien hij was super enthousiast. De volgende foto’s werden niks meer want die jongen kon zijn blije ingehouden grijns niet meer van zijn gezicht halen! Maar DE foto hadden we te pakken!

Een meisje van 7 jaar oud vond het eerst een beetje eng. Toen heb ik haar begeleidster op de stoel gezet en eerst gefotografeerd. Nee, toch niks engs aan vond ze. Maar wel belangrijk: hello kitty op haar trui moest heel duidelijk in beeld. Na een poosje fotograferen kwamen er twee meiden binnen die ook samen closeup op een foto wilden. Mijn kleine model was wel even toe aan pauze dus dat kon tussendoor. Natuurlijk wilde ze me wel assisteren ondertussen: driftig aanwijzingen geven aan de andere meiden en mijn foto’s kritisch beoordelen.Toen ze zelf weer aan de beurt was wist ze helemaal hoe het werkte dus ging zelf aan het schuiven met het reflectie scherm. En ik moest niet van die gekke geluidjes maken want dan zou ze gewoon naar een andere fotograaf gaan, dreigde ze… Uiteindelijk heb ik dat eigenwijze koppie op een mooie foto vast weten te leggen. Maar toen wilde ze ook van mij een foto maken! Ik gaf haar mijn compact camera en volgde gedwee haar aanwijzigingen…

 

Monique zelf op de kiek

Zelf op de foto: hey dat is niet de bedoeling!

 

Een prachtig meisje voor mijn camera. Ik zei haar hoe mooi ik haar vond, maar ze vond zichzelf helemaal niet mooi. De eerste foto’s was ze onzeker en ineengedoken. Maar toen ze de eerste paar foto’s zag ontdooide ze en je zag haar veranderen en meer zelfvertrouwen krijgen gedurende de shoot. Ik hoop zo dat ze blij en trots is op de afgedrukte foto!

Twee stoere jongens spraken met elkaar een onverstaanbaar straattaaltje. Toen de eerste op de foto ging en ik het resultaat liet zien hoorde ik verschillende onverstaanbare kreten en daar tussendoor “slècht” of “èng”!! Waarop ik vroeg: “Ehh is dat positief?” “Ja man alleen maar positief man!!!”

De foto’s van de jongeren kan ik hier niet laten zien omdat ik geen toestemming heb kunnen vragen aan ouders/verzorgers, maar ik heb ook enkele begeleiders van De La Salle geportretteerd:

 

Studioportret Karin, medewerker De La Salle

 

Studioportret Marc, medewerker De La Salle

 

Fuji in Tilburg heeft prachtige grote afdrukken gemaakt van 30x45cm en vorige week hebben we deze gegeven aan de jongeren. Best spannend maar ik heb alleen maar hele blije gezichten gezien!! Heerlijk! 😀

Realiseren dat veel van deze kinderen geen ouders hebben die het de moeite waard vinden om een mooi portret van ze te laten maken maakt me erg verdrietig. Ik hoop dat we met Help-Portret wat positiviteit en liefde over hebben kunnen brengen op de jongeren en ze een mooie herinnering hebben kunnen geven.

En dan als toegift nog wat foto’s van mij en Christian gemaakt door Peter. Wij wilden zelf ook even ervaren hoe het is om aan de andere kant van de camera te staan en onze nieuw geleerde poses laten zien!

 

Christian en Monique heel lief

lief....

 

Christian en Monique stoer!

...en heel stoer!

 

***
Meer portretfotografie op locatie op Monique van der Steen fotografie