Fotografie van cultuurhistorische monumenten in Noord-Brabant

Ik heb weer wat heerlijke opdrachten voor de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed mogen doen. Wat is er nou fijner dan met de camera in het voorjaarszonnetje een nieuwe plek ontdekken!

De eerste plek was trouwens niet zo nieuw voor mij, ik heb hier al regelmatig gefotografeerd in mijn vrije tijd. Ik woon immers vlakbij de Moerputtenbrug. Met wat duister weer is de brug heel spannend om te fotograferen. Maar deze foto’s zijn natuurlijk vooral bedoelt om de brug en omgeving goed en duidelijk vast te leggen dus ik heb gewacht op een lekker zonnige dag.

Deze 600 m lange spoorbrug is gebouwd tussen 1881 en 1887 en sinds 1972 niet meer in gebruik. Recentelijk is deze brug gerestaureerd. De brug maakte deel uit van de Langstraatspoorlijn, gebruikt voor transport van leer. En het was een half spoor, vandaar de bijnaam “halve zolen lijntje”.

 

Moerputten brug in Den Bosch

Moerputten brug in Den Bosch

 

Moerputten brug in Den Bosch

Moerputten brug in Den Bosch

 

Wat verderop, meer richting Vlijmen, ligt de Venkantbrug. Dit is een kortere spoorbrug van 33 m lang en is ook gerestaureerd. Ik trof er een man die hier als klein kind al speelde. Met twinkelende ogen vertelde hij dat hij er vroeger stiekem steentjes op het spoor legde met zijn vriendjes en zich daarna onder het brughoofd verstopte. Ze konden echt de trein aan horen komen als ze hun oor tegen het spoor legde. Dat zijn moeder hem wijs maakte dat de trein kolen uitspuwde weerhield hem er niet van om hier rond te hangen.

 

Venkantbrug in de Moerputten tussen Den Bosch en Vlijmen

Venkantbrug in de Moerputten tussen Den Bosch en Vlijmen

 

Het natuurgebied de Moerputten is trouwens ook prachtig. Dit is het moerasgebied tussen Vlijmen en ‘s-Hertogenbosch waar de spoorlijn doorheen loopt. In de zomer is het water onder de brug bezaaid met waterlelies. Echt een aanrader om er dan eens te gaan wandelen!

Ook ben ik gaan fotograferen in Gorinchem bij de Begraafplaatssluis. Deze sluis ligt in het Merwedekanaal, is ook gerestaureerd en is nog steeds in gebruik als hoogwaterkering.

 

Begraafplaats sluis te Gorinchem

Begraafplaats sluis te Gorinchem - aanval door locale bewoners 😉

 

Ik heb er op gevaar voor eigen leven gefotografeerd. Dat klinkt lekker dramatisch. De ganzen waren namelijk niet zo enthousiast over mijn aanwezigheid dus waren flink naar me aan het blazen. Even later gleed ik ook nog eens uit in de modder dus zat helemaal onder. Zoals fotografen dat doen hield ik natuurlijk mijn camera in de lucht tijdens mijn val, dus die had uiteindelijk alleen wat modder op de zonnekap. Tja, het blijft toch werk hè, beetje afzien hoort erbij anders wordt het allemaal tè leuk…

 

Begraafplaats sluis te Gorinchem

Begraafplaats sluis te Gorinchem

 

Begraafplaats sluis te Gorinchem

Begraafplaats sluis te Gorinchem

 

***
Meer architectuurfotografie en informatie op Monique van der Steen fotografie